Ekskurzija v Istro

Letos smo se na ogled dobrih praks podali na Primorsko. Ogledali smo si ekološko in učno kmetijo ter turističen razvoj vasi.

Do kmetije Romane Rejc nas je vodila makadamska pot, ki se je lepo puščala in nam odkrivala lepe razglede. Romana Rejc nam je predstavila bio dinamično kmetovanje ter prednosti in slabosti partnerskega kmetovanja. Delila je svoje začetke in kakšne izzive je imela pri postavljanju kmetije. Privoščili smo si tudi domače dobrote in imeli priložnost ogleda celotne kmetije.

Naprej smo odrinili proti vasi Padna, kjer nas je pričakal Denis Goja, glavni motor razvoja. V prenovljenem Domu nam je opisal glavne značilnosti krajev, kjer smo se nahajali in vizijo turističnega razvoja Vasi Padna, kako so začeli in kakšne imajo cilje. Istočasno so prejeli tudi obisk s turističnih ladij, lahko smo videli kaj pripravijo in na kakšen način se odvijajo obiski turistov. Pripravili so nam tudi kosilo iz lokalnih dobrot.

Zadnji ogled pa nas je čakal na kmetiji Forte. Zakonca Forte, biologa po izobrazbi se na svoji kmetiji ukvarjata z različnimi dejavnostmi in vedno preizkušata kaj novega. Stremita tudi, da si delo kar najbolj poenostavita in v ta namen uporabljata tehnične pripomočke. Razkazala sta nam tudi celotno posestvo in pojasnila izzive s katerimi se največkrat soočata.

Čeprav se je dan začel deževno nas je na koncu že spremljalo sonce. Z novimi vtisi smo zaključili oglede.