Ekskurzija v LAG južna Istra

Ker nas je objel prvi hlad smo 9. novembra na hitro skočili v južno Istro v okolico Bal. Ogledali smo si Eko-art center, ki se ukvarja s terapevtskim, prostovoljskim, eko in izobraževalnim turizmom. Poleg tega vodijo različne delavnice in izobraževanja. Sprejel nas je idejni vodja centra Igor Raman Drandić ter nam predstavil filozofijo delovanja. Življenje v Eko art centru poteka v zelo tesni povezanosti z naravo in naravnim ciklom življenja. Poleti imajo možnost kampiranja, uporabljajo izključno naravne in obnovljive vire energije. Sprehodili smo se čez posestvo, po energetskih točkah spoznali kanjon in lepe sprehajalne poti ter se nato odpeljali na kosilo v središče Bal.

Po kosilu nas je Ennio Malusa odpeljal na krajši sprehod po mestu ter nam skušal  dati vpogled v kontekst samega mesta, njegovo zgodovino in geografično pozicijo. Majhno istrsko mesto Bale je res sledilo svojemu sloganu, da se »mesto ne meri po dolžini in širini, ampak po širini njegove vizije in višini njegovih sanj.« Majhno mesto kot Bale bi lahko bilo le prehodna točka za obiskovalce oziroma bi večina turistov odšla mimo v večja bližnja mesta kot sta Rovinj in Pula. Lahko bi bilo v kontekstu odseljevanja mladih pa trenutna statistika kaže o rasti prebivalstva. Vizijo razvoja, ki nam jo je predstavil Sandi Dranić, direktor Turistične skupnosti Bale, je vredna občudovanja in zgledovanja. Strategija sledi lokalnim željam združenim z modernimi novitetami, ki so v trendu. Gradijo na mestu, ki bo služilo tako lokalnemu prebivalstvu, kot tudi sezonskim obiskovalcem. Mesto Bale se ponaša tudi z najlepšo športno dvorano na svetu 2008, v kategoriji športa. osvojeno na Svetovnem festivalu arhitekture v Barceloni. Zgrajena je po principu uporabe naravnih in lokalnih materialov z združevanjem tradicionalnih načinov gradnje in novih tehnologij.

Polni novih idej in optimizma smo si pred odhodom domov ogledali še oljarno Grubić. Podjetje z zgodovino nas je sprejelo v svojem družinskem podjetju, ki se nahaja v stari stavbi iz leta 1930 in ima pravi istrski pridih. Najprej so nam predstavili postopek obiranja in stiskanja oliv ter pridobivanja olja nato pa so nam degustirali različna olja v prav posebnem prostoru, kjer imajo razstavljanje stare naprave za pridobivanje oljčnega