Ekskurzija v LAS srce Slovenije

V septembru smo odšli na ogled dobrih praks v LAS Srce Slovenije. Spoznali smo kar pet zgodb lokalnega razvoja. V Kulturnem domu Dolsko nas je sprejel predsednik LAS Srce Slovenije Željko Savič in predstavnica Aktiva žena Plamen Dora Škafar. Ob slastnih  lokalnih dobrotah, ki so jih pripravile članice aktiva žena Plamen nam je Željko Savič predstavil delovanje njihovega LAS Srce Slovenije in nekaj pozitivnih in zelo uspešnih projektov. Slišali smo tudi na kakšen način spodbujajo razvoj na področju kulinarike in ogledali zbirke izdanih receptov lokalnih jedi.

Naslednji obisk je bil bolj adrenalinske narave v Pustolovskem parku GEOSS. Miloš Kimovec, lastnik parka nas je lepo popeljal skozi celoten nastanek, kako se je od ideje preko vztrajnega dela zgodba uresničila v danes enem najbolj obiskanih adrenalinskih parkov v Sloveniji. Najbolj pogumni pa so se lahko spustili po žici (zip line).

Pot nas je od adrenalinskega parka v Spodnji Slivni peljala še naprej mimo geodetskega središča Slovenije do izletniške kmetije Pr’ Lavrič. Tam nas je toplo sprejela Verica Lavrič in nam natančno predstavila vse dejavnosti na njeni kmetiji, izkušnjah ter željah, ki jih ima za prihodnost. Po izvrstnem kosilu nam je pokazala primer api-terapije, glamping hiško, ki pa je samo začetek večje zgodbe.

Po kosilu smo se odpeljali v Veliko Presko, kjer nas je sprejel motor lokalnega razvoja Jože Kos. S svojim podjetjem, ki se ukvarja z zunanjimi ureditvami je oblikoval že veliko razvojnih projektov v njegovem kraju. V Centru za zunanjo ureditev je tudi razstava različnih vrst dreves in lesa ter zanimivih idej lesenih konstrukcij.

Za konec dneva pa smo se ustavili še na Gradu Bogenšperk. Direktorica Javnega zavoda Bogenšperk, Joži Vovk nas je sprejela, predstavila delovanje zavoda in tudi sodelovanje z LAS Srce Slovenije nato pa smo se prepustili vodenju in odkrivanju gradu, z bogatimi zbirkami. Vsekakor vredno obiska.