Srečanje v Labinu

Zlati čebelarji

V okviru projekta Med-O-Vita so čebelarji iz območja LAS loškega pogorja sodelovali na tekmovanju o kakovosti medu v Labinu, v Hrvaški Istri na Ripendi 2017, dnevih medu. Izmed 80 vzorcev medu so slovenski čebelarji dosegli najboljše rezultate.

Projekt sodelovanja Lokalne akcijske skupine loškega pogorja (LAS loškega pogorja), Med-O-Vita je že štartal s polno paro. Partnerji v projektu, LAS loškega pogorja, LAS s CILjem in LAS Mežiške doline iz Slovenije ter LAG Istočna Istra s Hrvaške, želijo spodbuditi sodelovanje med čebelarskimi društvi ter ozaveščati o pomembnosti čebelarske dejavnosti in kranjske čebele za ohranjanje okolja in biodiverzitete. Iz  škofjeloškega območja so v projekt vključeni Čebelarsko društvo Škofja Loka, Društvo Sožitje  – Društvo za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju, Loški muzej in Razvojna agencija Sora. Prva aktivnost projekta se je odvijala v soboto, 2. decembra 2017, ko so člani Čebelarskega društva Škofja Loka in Društva Sožitja odšli na prvo srečanje v Labin.

V novembru so bili vzorci medu poslani na analizo v Zagreb, kjer je testiranje opravil laboratorij na Agronomski fakulteti. Na dan srečanja pa je potekalo še senzorično testiranje vseh 80 vzorcev medu. Iz škofjeloškega območja so na ocenjevanju sodelovali Aleš Demšar (gozdni med), Gregor Flerin (gozdni med), Čebelarsko društvo Škofja Loka (gozdni med), Janez Klemenčič (gozdni in kostanjev med), Rudi Bizovičar (kostanjev med), Janez Kožuh (kostanjev med) in Ivan Skledar (gozdni med) iz Čebelarskega društva Škofja Loka, Rado Lotrič (gozdni med) iz Čebelarskega društva Železniki in Jože Frelih (gozdni med) iz Čebelarskega društva Žirk.

Tekom celotnega dneva so bila organizirana predavanja o pomembnosti cvetnega prahu za čebele in ljudi. Predavatelji so izpostavili zdravilne učinke medu in drugih čebeljih izdelkov ter pomembnost same čebelarske dejavnosti. Področje Slovenije in Hrvaške je eno najbogatejših področjih v raznolikosti flore, ki je za čebelarstvo zelo pomembna. Med govorniki je bil tudi predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, ki se je pridružil slovenskim čebelarjem in imel predavanje na temo tehnologij čebelarjenja.

Čebelarji so si skozi druženje izmenjali številne izkušnje in znanje ter s sodelovanjem na Ripendi 2017 videli primer promocije čebelarstva. Na stojnicah so LASi in čebelarska društva degustirala med in domače medene izdelke ter predstavljala dejavnosti povezane z medom. LAS loškega pogorja in Čebelarsko društvo Škofja Loka sta poleg medu predstavila loški in dražgoški kruhek ter modelčke za izdelavo loških kruhkov. Mladi kuharji iz Labina so pripravljali različne jedi z medom, za najmlajše pa so bile organizirane delavnice.

V okviru projekta so predstavniki Društva Sožitje obiskali Center za inkluzijo v Labinu, ki jim je razkazal svoje prostore in predstavil aktivnosti. Center za inkluzijo svoje varovance vključuje v lokalno skupnost preko izdelovanja tekstilnih izdelkov, popravljanja in prodajanja na stojnicah. Z Društvom Sožitje so si izmenjali izkušnje ter se strinjali, da je vključevanje oseb s posebnimi potrebami ključnega pomena za razvoj družbe.

Dan se je zelo dobro zaključil, saj so se čebelarji odlično odrezali. Vsi čebelarji z območja LAS loškega pogorja so domov odnesli zlato priznanje. Med vsemi sodelujočimi pa je Janez Klemenčič za gozdni med zasedel prvo mesto. Vsi se že nadejajo prihodnjih srečanj in novih sodelovanj.