Ogled dobrih praks v okviru projekta Dediščina in sodobnost na območju LAS Vipavska dolina

 

V torek, 23.6.2020 smo se udeležili ogleda dobrih praks na območju LAS Vipavska dolina. Dogodek je potekal v okviru partnerskih LAS v projektu Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost. Rdeča nit projekta so obrti, ki so v preteklosti pomembno zaznamovale območja v operacijo vključenih LAS in so imele velik vpliv na gospodarski in širši družbeni razvoj. Na območju LAS Vipavska dolina sta taki obrti mlinarstvo in pekarstvo.

Najprej smo obiskali mesto Ajdovščina, ki je drugo največje mesto Vipavske doline. Leži ob reki Hubelj, ki je spodbudila razvoj fužinarstva in mlinarstva. Na podlagi te tradicije se je po drugi svetovni vojni razvil Mlinotest, veliko mlinarsko in pekarsko podjetje. Mesto je že vselej slovelo po odličnem kruhu.

Najprej smo si ogledali v okviru projekta posnet film D(r)oživetje – peka z naravnim kvasom in okusili lokalno hrano ter tradicionalno ajdovsko sladko žemljo. V mestu smo se sprehodili po sledeh industrijske dediščine in si ogledali dve nekdanji pekarni, Pilonovo galerijo in Rustjevo hišo. Sprehodili smo se do Jochmanovega mlina, kjer so nekoč s pomočjo vodne energije reke Hubelj mleli moko. Kot primer dobre prakse smo si ogledali tudi na novo prenovljeni Turistično informacijski center Ajdovščina in lokal Faladur (op. starinarsko ime za kaščo), ki se nahaja obnovljenem rimskem stolpu sredi Ajdovščine v katerem mlada podjetnika, ponudnika lokalnih izdelkov in proizvodov, ustvarjata zgodbo o Vipavski dolini.

Za konec dneva smo se zapeljali še na Planino pri Ajdovščini, kjer smo obiskali kmetijo, ki je pozabljeno obrt peke kruha na tradicionalen način spremenila v uspešno dopolnilno dejavnost. Srečanje smo zaključili s kosilom na tamkajšnji turistični kmetiji.

 

Operacija sodelovanja LAS »Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost« je sofinancirana strani Republike Slovenije in Evropske unije iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za programsko obdobje 2014 -2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.