Strokovna ekskurzija LAS loškega pogorja v Belo krajino

LAS loškega pogorja je 1. oktobra organizira strokovno ekskurzijo za člane LAS loškega pogorja in izvajalce projektov v Belo krajino. V Semiču so nas sprejeli predstavniki Kulturnega centra Semič, Sadjarskega društva Dela krajina ter Občine Semič. Po uvodni predstavitvi izkušenj z izvajanjem pristopa CLLD v Beli krajini in aktualnih projektov, smo se pogostili ob bogatem tradicionalnem belokranjskem zajtrku. V okviru zajtrka so nam predstavili različne ponudnike lokalnih izdelkov, med njimi tudi ekološko pridelane hrane. Pod vodstvom agronoma Janija Gačnika, skrbnika učnega vrta in predsednika Sadjarskega društva Bela krajina je sledil ogled Učnega vrta dr. Derganca, ki je bil vzpostavljen preko projekta LAS. Vrt združuje učne vsebine iz sadjarstva, zeliščarstva, vinogradništva in čebelarstva, voden ogled pa prilagodijo različnim ciljnim skupinam. Predvsem pa je vrt namenjen šolskim skupinam, ki ob ogledu spoznavajo različne vrste in sorte sadja ter zelišč. Poudarek je na spoznavanju avtohtonih sort in na osveščanju o pomenu opraševalcev ter pomenu ohranjanja narave. Obisk Semiča smo sklenili v Muzejski hiši Semič, kjer smo ob vodenem ogledu spoznali geologijo in zgodovino Bele krajine.

Program smo nadaljevali v Metliki, kjer smo obiskali Hišo dobrot Bele krajine. Hiša dobrot združuje belokranjske ponudnike lokalnih kakovostnih izdelkov in ima na voljo degustacijski prostor. Slednji je namenjen skupinam, ki želijo podrobneje spoznati izbranega ponudnika in njegove izdelke. Mi smo poslušali predstavitev in okušali dobrote dveh ponudnikov, in sicer Oljarne Pečarič  ter Zeliščne kmetije Pod Hrelenom. Predstavnica Hiše dobrot pa nam je predstavila hišni žganji in brezovo vodo, ki so bili zasnovani kot turistični spominek.

Dan smo zaključili na Turistični kmetiji Jakljevič na Grabrovcu. Gospodar, Tone Jakljevič nam je ob sprejemu z domačim vinom in hišnimi suhomesnimi izdelki in pogači predstavil njihovo družinsko turistično kmetijo. Po tradicionalnem belokranjskem kosilu smo ogled kmetije in s tem našo strokovno ekskurzijo zaključili še ob degustaciji izbranih hišnih vin Jakljevič.